Soluții pentru școala online – cum alegem laptopul potrivit

Înapoi la școală. Dar la ce tip de școală ?

Începutul anului școlar 2020 e la 3 săptămâni distanță, iar în acest moment încă nu se știe exact cum vor începe elevii cursurile. Conform ultimelor informatii apărute, sunt 3 scenarii pe care se bazează: fie școală exclusiv online, fie toată lumea în clase, fie un mix între acestea. Totul depinde de situația cazurilor de covid-19 în anumite județe și localități.

Pe 7 septembrie, cu doar câteva zile înainte de începere cursurilor, părinții și elevii vor afla în ce scenariu se încadrează:

  • verde: toți elevii merg la cursuri și vor fi prezenți în clase
  • galben: o parte din elevi vor merge la cursuri și o parte vor învăța online
  • rosu: toți elevii vor face cursuri doar online

Cum starea asta de nesiguranță încă persistă, e mai bine să fiți pregătiți și să vă alegeți un laptop potrivit pentru scoala online a copilului vostru. Asta dacă nu vreți să vă îngrămădiți online pe 7 septembrie și să nu luați laptopul dorit.

Cum alegeți laptopul potrivit pentru școala online ?

Alegerea unui laptop potrivit pentru efectuarea cursurilor online nu ar trebui să fie ceva foarte dificil, dar trebuie luați câtiva parametrii în seamă înainte de cumpărarea unui astfel de dispozitiv.

Sistem de operare: Windows, Linux, MacOS ?

În contextul școlii online, sistemul de operare trebuie să fie simplu, intuitiv, ușor de învățat și folosit de către copil. Pe piață sunt 3 sisteme de operare care sunt accesibile pentru elevi:

  • Windows: de departe cel mai folosit sistem de operare, care vine de multe ori la pachet cu un laptop (dacă nu vine, poate fi cumpărată o licență). Fiind cel mai popular sistem de operare, e de multe ori și cel mai expus, așa că ar fi bine să instalați doar lucrurile utile pentru cursurile online și să vă puneți un antivirus decent.
  • Linux: Un sistem gratuit și care vine cu update-uri constant, cu mai puține posibilități de erori și corupere de fișiere, dar ceva mai puțin prietenos din punct de vedere vizual. De asemenea, să vă așteptați ca cititoarele de conținut să fie puțin diferite.
  • MacOS: Vine la pachet cu un MacBook Pro sau Air, beneficiază de update-uri, e un sistem foarte rapid și performant, dar prețul inițial pentru un dispozitiv Apple e destul de piperat. De asemenea, parte din software-ul necesar trebuie plătit, să aveți asta în considerare.

Realist, cea mai ieftină și simplă soluție e Windows, ușor de folosit și cu aplicații utile pentru majoritatea cerintelor.

Ce să luați în seamă când alegeți un laptop pentru școala online ?

  1. Ecran anti-glare – mai ales dacă aveți un copil de 7-8 ani, e foarte util să alegeți un laptop care să nu îi afecteze vedere pe termen lung. Un laptop cu un ecran de bună calitate și cu ecran anti glare (poate chiar și mat) obosește mai puțin ochii și îi permite copilului să fie mai atent la cursuri.
  2. SSD – nu mai căutați laptopuri cu hdd-uri simple. Optați pentru un laptop cu SSD, chiar dacă e doar unul mai mic, de 128 sau 256 GB. Nu va fi laptop pentru jocuri și filme, va fi un laptop cu care va putea învăța lucruri și o va putea face rapid, pentru că un laptop cu ssd este mult mai rapid decât unul simplu. Dacă laptopul pe care vreți să îl luați nu are ssd, puneți-l în plan.
  3. Procesor măcar i3 – mare parte din laptopuri au precesoare Intel, iar dacă vreți să luați un laptop decent, luați ceva de la i3 în sus. Un procesor solid care va permite, alături de un ssd bun, o viteză de procesare a datelor mult mai mare decât un laptop obișnuit.
  4. 8 GB DDR ar trebui să fie în plan – foarte multe din laptopurile ieftine au 4 GB DDR, dar dacă vreți un laptop care să facă față cerințelor și peste câtiva ani, vă recomandăm să scoateți un pic mai mulți bani din buzunar și să alegeți un laptop cu 8 GB RAM.
  5. Tastatură simplă – alegeți un laptop cu o tastatură ușor de folosit, silențioasă și fără prea multe taste inutile. Dacă are și taste numerice, cu atât mai bine. Asta că sa nu fie nevoie să atașați o tastatură externă la un laptop.

Extra:

  • un mousepad comod ajută mult, la fel și un mouse bun, care nu se tot blochează. Din testele pe care le-am făcut în timp, mouse-urile Logitech fără fir și Dell-urile cu fir sunt cele mai fiabile.
  • scaun și birou bun – un scaun mai bun, cu suport lombar si cervical și poate și un birou mobil l-ar ajuta pe copil să stea mai lejer căteva ore, cât are de făcut lecțiile.
  • căști – în cazul în care ambii părinți lucrează, e necesar să aibă și o pereche de căști comode și la care să audă clar informațiile transmise în cadrul lecțiilor online.
  • tableta grafică – nu este neaparăt ceva necesar, dar vi se pare că lucrurile sunt mai ușor de înțeles atunci când sunt scrise pe hârtie, mai bine economisiți niște bani și luați o tabletă grafică. Toate demonstrațiile, calculele și rezolvările pot rămâne salvate pe laptop și vor fi ușor de gâsit, pentru că au fost „scrise” pe o tabletă grafică și salvate ca poze.

Ești aici în căutarea unui laptop la un preț bun de Black Friday ?

Verifică mai jos o listă cu laptopuri recomandate de la mai multe magazine online de profil din România, setate cu caracteristicile recomandate de noi în acest articol

Ce alte laptopuri îți putem recomanda ?

Mai jos aveti o listă cu laptopuri pentru școala online pe care le puteți găsi la partenerii noștrii:

Dacă aveți întrebări sau alte nelămuriri legat de ce ați avea nevoie, lăsați un comentariu mai jos, poate vă putem ajuta înainte de a face o achiziție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *